LED trake su izuzetno fleksibilno i efikasno rešenje za osvetljenje. Mogu se iseći na veličinu, savijati i oblikovati tako da odgovaraju svakom prostoru, što ih čini savršenim za osvetljavanje teško dostupnih mesta. Takođe se mogu koristiti za stvaranje jedinstvenih svetlosnih efekata i zbog toga su idealne za akcentno, pozadinsko ili dekorativno osvetljenje.

Prikaz 1–24 od 108 rezultata

 

 • LED trake dolaze u različitim bojama i temperaturama svetla. Jednobojne bele trake mogu biti hladno bele, neutralne ili toplo bele. Takođe, jednobojne trake mogu biti i u drugim bojama (crvena, zelena, plava…). Tu su i trake u kombinaciji osnovnih boja (RGB LED trake), koje mogu da menjaju boje i to ih čini idealnim za stvaranje jedinstvenih svetlosnih efekata. U kombinaciji sa LED kontrolama mogućnosti za promenu intenziteta svetla (dimovanje), promenu temperature boje (CCT), kao i menjanje boja i svetlosnih efekata su neograničene.
 • Pored tipičnih niskonaponskih LED traka koje rade na jednosmernom naponu između 12 i 24 volta. Dostupne su i visokonaponske LED trake. Ove trake rade na višem naponu, obično između 110 i 240 volti i koriste se za specijalne namene.
 • Instalacija LED traka je relativno jednostavna i može je uraditi većina ljudi. Mogu se pričvrstiti pomoću samo-lepljive podloge na odgovarajući LED profil. Takođe je važno da se uverite da je napajanje pravilno dimenzionisano u odnosu na snagu (W) trake po dužnom metru.
 • LED trake dolaze u različitim tipovima LED dioda, od kojih svaka ima svoja jedinstvena svojstva. Najčešći tipovi su:
 1. SMD (uređaj za površinsku montažu) LED: Ovo su najpopularniji tip LED koji se koristi u LED trakama. Oni su mali i lako se mogu montirati na štampanu ploču. Dolaze u različitim veličinama kao što su 3528 i 5050.
 2. COB (čip na ploči) LED: Ovo su noviji tip LED koji nudi veći svetlosni tok od SMD LED dioda. Takođe su efikasniji i imaju duži vek trajanja. Obično se koriste u LED svetlima velike snage.
 3. LED velike snage: Ovo su veća LED svetla koja se koriste za aplikacije osvetljenja visokog intenziteta. Imaju veći svetlosni tok i mogu se koristiti za spoljno osvetljenje i reflektore.
 4. RGB LED: Ovo su posebna LED svetla koja mogu da emituju crvenu, zelenu i plavu svetlost. Koriste se za stvaranje širokog spektra boja, što ih čini idealnim za stvaranje jedinstvenih svetlosnih efekata.
 • SMD LED dolazi u različitim veličinama, a najčešće veličine su 3528 i 5050. Broj u nazivu predstavlja veličinu LED čipa u stotim delovima milimetra. 3528 SMD LED ima veličinu čipa od 3,5 mm x 2,8 mm, dok 5050 SMD LED ima veličinu čipa od 5,0 mm x 5,0 mm.
 1. 5050 SMD LED je veći od 3528 SMD LED i stoga ima veći svetlosni tok i efikasniji. Takođe stvara više toplote i stoga je potrebno bolje odvođenje toplote.
 2. 3528 SMD LED je manji i stoga je fleksibilniji i može se koristiti u skučenijim prostorima. Takođe je manje gladan energije i stvara manje toplote, što ga čini idealnim za upotrebu u LED trakama koje će se koristiti tokom dužeg vremenskog perioda ili na teško dostupnim mestima.
 • Pored 3528 i 5050 SMD LED, postoji nekoliko drugih veličina LED dioda koje se mogu koristiti u LED trakama. Neke od drugih uobičajenih veličina uključuju:
 1. 2835: Ovo su nešto veće od 3528 SMD LED dioda i imaju veličinu čipa od 2,8 mm x 3,5 mm. Imaju veći svetlosni tok i efikasnost od 3528 SMD LED dioda i često se koriste u LED trakama koje zahtevaju veći nivo osvetljenosti.
 2. 3014: Po veličini su slične 2835 SMD LED diodama i imaju veličinu čipa od 3,0 mm x 1,4 mm. Oni su noviji tip SMD LED i postaju sve popularniji zbog svoje visoke efikasnosti i dugog veka trajanja.
 3. 5630: Ovo su nešto veće od 5050 SMD LED dioda i imaju veličinu čipa od 5,6 mm x 3,0 mm. Imaju veći svetlosni tok i efikasnost od 5050 SMD LED dioda i često se koriste u LED svetlima velike snage i aplikacijama za spoljno osvetljenje.
 4. 5730: Po veličini su slične 5630 SMD LED diodama i imaju veličinu čipa od 5,7 mm x 3,0 mm. Oni su noviji tip SMD LED-a i nude još veći svetlosni tok i efikasnost od 5630 SMD LED-a.
 5. 7020: Ove su veće od svih SMD LED dioda iznad i imaju veličinu čipa od 7,0 mm x 2,0 mm. Često se koriste u LED svetlima velike snage i aplikacijama za spoljno osvetljenje, i nude veoma visok svetlosni tok i efikasnost.
 6. 3020: Ovo su najmanji SMD LED, i imaju veličinu čipa od 3,0 mm x 2,0 mm. Oni su manje moćni od ostalih SMD LED dioda, ali se mogu koristiti u uskim prostorima. Takođe su manje gladni energije i generišu manje toplote.
 • Još jedna prednost LED traka je njihova energetska efikasnost. LED svetla koriste daleko manje energije od tradicionalnih sijalica sa žarnom niti, što znači da mogu da rade duže vreme i koštaju manje za rad. Takođe imaju mnogo duži životni vek, što znači da ih treba ređe menjati.
 • Važno je napomenuti da veličina LED čipa nije jedini odlučujući faktor u osvetljenosti i efikasnosti LED trake. Faktori kao što su kvalitet LED čipa, kvalitet PCB-a i kvalitet napajanja igraju ulogu u ukupnim performansama LED trake.