Led napajanja su suštinska komponenta LED sistema osvetljenja. Njihova uloga je da pretvaraju snagu naizmenične struje (AC) koju obično snabdeva električni sistem zgrade u napajanje jednosmerne struje (DC), što je potrebno za LED svetla. Pored toga, dolaze u dva tipa: napajanja konstantne struje i napajanja konstantnog napona.

Konstantna struja (1)

Konstantni napon (44)

  • LED napajanja konstantne struje funkcionišu tako što održavaju stabilan tok struje do LED svetla, bez obzira na promene napona. Oni koriste strujni regulator koji prati struju koja teče kroz LED svetla i u skladu sa tim podešava napon. Ovo obezbeđuje optimalne performanse i tačnost boje LED svetala, i čini ih pogodnim za upotrebu u aplikacijama gde se očekuje da LED svetla rade na određenom nivou struje (najčešća primena je za napajanje LED panela).
  • LED napajanja sa konstantnim naponom rade tako što održavaju stabilan nivo napona, bez obzira na promene struje. Oni koriste kolo regulatora napona koji prati napon na LED svetlima i u skladu sa tim prilagođava struju koja teče kroz svetla. Ovo osigurava stabilan i konzistentan nivo napona i čini ih pogodnim za upotrebu u aplikacijama gde se očekuje da LED svetla rade na određenom nivou napona (LED trake, LED moduli...).
  • IP zaštita napajanja je izuzetno bitan faktor. Kada birate LED napajanje, važno je uzeti u obzir okruženje u kome će se svetla koristiti i potencijalnu izloženost prašini i vodi. IP ocena od najmanje IP65 se preporučuje za spoljašnju ili industrijsku primenu, dok se IP ocena od IP20 ili više preporučuje za unutrašnje ili suvo okruženje.
  • Ukratko, LED napajanja su ključna komponenta u radu LED sistema osvetljenja. Oni obezbeđuju stalan i konzistentan protok energije do LED svetla, obezbeđujući optimalne performanse i energetsku efikasnost. Odabirom odgovarajućeg napajanja možete osigurati da vaš LED sistem osvetljenja radi na optimalnim nivoima i pruža željeni nivo osvetljenosti i tačnosti boja.